Bozok Üniversitesi’nde Antik Çağ Ekmekleri Üretildi

Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde, çivi yazılı tabletlerden faydalanarak yorumlanan tariflerle Hitit, Sümer ve Roma dönemine ait antik çağ ekmekleri üretildi.
Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğrencisi Davut Hatip, bitirme tezi olarak seçtiği antik çağ ekmekleri üretimini, danışman hocası Doç. Dr. Serkan Erdoğan gözetiminde gerçekleştirdi. Hatip, Konya Çatalhöyük’te bulunan 8 bin 600 yıllık ekmek kalıntısının analiz sonuçlarından faydalanarak, Çatalhöyük ekmeğiyle birlikte Sümer, Hitit ve Roma döneminde Anadolu’da tüketilen sekiz çeşit ekmeği üretti. Ekmeğin tamamen organik olduğunu vurgulayan Hatip, “Bu ekmekler tüketildiğinde sindirim sıkıntısı yaşanmıyor. Çölyak hastaları da bunu rahatlıkla tüketebiliyor. Çatalhöyük ekmeğinin içerisinde bezelye, arpa ve tam buğday unu bulunmakta; ayrıca ekşi maya kullanılıyor” dedi.
‘TABLETLERDEN YOLA ÇIKARAK YAPTIK’
Hatip, ekmeklerin içerisinde incir, fındık, bezelye ve peynir gibi malzemelerin bulunduğunu aktararak, “Anadolu’ya incir ve fındığın o dönemdeki ticaret yoluyla geldiğini düşünüyoruz. Yozgat, çok eski medeniyetlere ev sahipliği yapan bir bölge. Özellikle Hitit ve Roma ekmeklerini denedik ve çok güzel sonuçlar aldık. Kazılarda çıkan tabletlerde yer alan metinlerde açıklanan gıdalardan yola çıkarak ekmekleri yaptık” diye konuştu.
Hatip’in tez danışmanı olan Doç. Dr. Serkan Erdoğan, Yozgat’ın tarih öncesinde farklı kültürlere ev sahipliği yaptığını belirtti. Amaçlarının, Yozgat’ta izleri süzülen kültürlerin ekmeklerini yeniden canlandırmak olduğunu ifade eden Erdoğan, “Ekmekler genellikle mayalı olarak yapılıyor. Ekmek yapımında unun yanı sıra tuz, tereyağı ve kuru meyveler kullanılıyor. Özellikle Mezopotamya kültüründe ekmek çeşitlerinin fazla olduğunu görmekteyiz. Biz de bunu günümüze taşımak için çalışma yapıyoruz” şeklinde konuştu.