İLÇEMİZİN GENEL ÖZELLİKLERİNİ ANLATAN BİLGİLER

Yozgat’ın 103 km doğusunda yer alan Akdağmadeni, 1815 yılında bir yerleşim yeri olarak kurulmuş ve 1862 yılında belediye teşkilatına kavuşmuştur. Ülkemizde ilk belediye 1858 yılında Beyoğlu'nda kurulmuşken, Akdağmadeni Belediyesi de 1862 yılında kurulmuş olup, Türkiye’nin ikinci belediyesi olma unvanını taşımaktadır. İlçe statüsüne ise 1871 yılında kavuşmuştur.
Yozgat’ın en eski ilçelerinden biri olan Akdağmadeni, 1831 yılında yapılan ilk nüfus sayımında Yozgat’ın toplam nüfusu 60 bin civarındayken, Akdağmadeni'nin nüfusu yaklaşık 19 bin olarak kaydedilmiştir. İlçede çinko, demir, kurşun ve çeşitli madenler çıkarılmaktadır.
İç Anadolu Bölgesi'nin değerli ormanlarına sahip olan Akdağ sıradağları ilçede yer almaktadır. Bu ormanlarda sarı çam, meşe ve ardıç ağaçları bulunmaktadır. Sarı çam ağacı özellikle maden ocaklarında maden direği olarak kullanılmakta ve göçük tehlikesine karşı çatırdayarak uyarı vermesiyle tanınmaktadır. Ayrıca ormanlarda yetişen salep, Türkiye'de kalite bakımından en iyi salep olarak kabul edilmektedir. İlçenin ormanlarında yetişen bir diğer değerli mantar türü olan göbelek ise ilaç sanayisinde kullanılmaktadır.
Tarihi yapılarıyla da dikkat çeken Akdağmadeni’nde 12 adet tescilli tarihi yapı bulunmaktadır. Restorasyon çalışmaları devam eden bu yapılar, ilçenin turizm açısından gelişmekte olduğunun bir göstergesidir. Karadikmen köyünde saniyede 100 litre ve 50 derece sıcaklığında çıkan termal su ise Akdağmadeni’nin yakın zamanda termal turizmde de önemli bir yere sahip olacağını işaret etmektedir.
2011 yılının sonunda açıklanan resmi verilere göre Yozgat merkez de dahil olmak üzere, nüfusu artış gösteren tek ilçe Akdağmadeni olmuştur. Tarihi boyunca önemli bir misyona sahip olan bu ilçe, günümüzde de hızla gelişmeye devam ederek, İç Anadolu Bölgesi'nin güzide ilçeleri arasında yer alma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.